Drevni Korijeni Hvara: Gdje su Grčki Utjecaji i Vinogradi Procvjetali


Uvaljen u azurnim vodama Jadranskog mora, otok Hvar ponosi se bogatom poviješću koja seže daleko izvan njegovih sunčanim obasjanih plaža i polja lavande. Zaronite u drevnu prošlost otoka, gdje su grčki doseljenici ostavili neizbrisiv trag, uvodeći ne samo svoju kulturu već i sijanje sjemenki slavne vinske kulture Hvara.

Grčki Utjecaj: Priča započinje prije dvije tisuće godina kada su drevni grčki doseljenici, tražeći nova prostranstva, osnovali kolonije duž dalmatinske obale. Među tim hrabrim doseljenicima bili su i Grci koji su stigli na Hvar, donoseći sa sobom bogatstvo znanja o poljoprivredi, trgovini i vinogradarstvu.

Uzgoj Vina: Grci su prepoznali plodno tlo otoka i idealnu klimu kao savršeno platno za vinograde. Iskoristivši svoje znanje, uveli su umjetnost pravljenja vina na Hvaru, zauvijek mijenjajući sudbinu otoka. Uzgoj grožđa cvjetao je, a padine Hvara uskoro su postale ukrašene terasastim vinogradima, svaki red svjedočeći o vinogradarskoj baštini otoka.

Stari Gradski Polje – UNESCO Baština: U srcu ove vinogradarske baštine leži Stari Gradski Polje, UNESCO-ova svjetska baština. Originalno parcelirano od strane Grka u 4. stoljeću prije Krista, ovo poljoprivredno područje je živi dokaz drevnih praksi podjele zemlje i, posebno, uzgoja grožđa za proizvodnju vina.

Naslijeđe Grka: Naslijeđe grčkih doseljenika traje u jedinstvenim sortama grožđa i vinogradarskim tradicijama Hvara. Kada lutate kroz vinograde otoka i pijete izvrsna vina, uživate u baštini koja seže unatrag do tih pionirskih dana kada su Grci prvi prepoznali potencijal Hvara kao vinarskog raja.

Suvremeno Vinogradarstvo na Hvaru: Danas Hvar stoji kao svjetionik hrvatskog vinogradarstva, a njezini vinari nastavljaju poštivati i graditi na temeljima koje su postavili drevni Grci. Od autohtonih sorti poput Plavca Malog do modernih podruma koji proizvode nagrađivana vina, vinogradarsko putovanje Hvara nerazdvojno je povezano s njegovim identitetom.

Zaključak: Dakle, sljedeći put kad podignete čašu najboljeg vina Hvara, sjetite se da ne toastate samo trenutku, već i drevnom naslijeđu koje su stvorili vizionari Grci koji su prepoznali potencijal otoka i posadili sjeme koje će procvjetati u slavnoj vinskoj kulturi Hvara.