Nove prilike za strana ulaganja: Hrvatska ukinula moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta


Od 1. srpnja 2023. godine prestaje važiti moratorij na prodaju hrvatskog poljoprivrednog zemljišta strancima. To znači da će nehrvatski državljani ponovno moći kupovati poljoprivredno zemljište u zemlji, čime se otvaraju nove mogućnosti ulaganja u poljoprivredu.

Ukidanje moratorija također će imati implikacije na one koji su zainteresirani za kupnju drugih vrsta nekretnina u Hrvatskoj, uključujući stanove, kuće i poslovne nekretnine. Dok se moratorij odnosio samo na poljoprivredno zemljište, stvorio je opću percepciju da stranci nisu dobrodošli ulagati u tržište nekretnina u zemlji. Njegovim istekom očekuje se da će hrvatsko tržište nekretnina postati privlačnije stranim ulagačima.

Nekoliko je čimbenika koji Hrvatsku čine privlačnom destinacijom za ulaganje u nekretnine. Njezina prekrasna obala, topla klima i bogato kulturno nasljeđe učinili su je popularnim turističkim odredištem, a tržište nekretnina u zemlji bilježi značajan rast posljednjih godina. Nadalje, cijene nekretnina u Hrvatskoj općenito su niže od onih u mnogim drugim europskim zemljama, što je čini privlačnom opcijom za investitore koji traže vrijednost.

Iako je istek moratorija dobra vijest za strane ulagače, u Hrvatskoj još uvijek postoje određena ograničenja vlasništva nekretnina. Na primjer, postoje ograničenja na količinu zemlje koju mogu kupiti stranci, a neka područja mogu biti podložna ograničenjima zoniranja. Također je važno raditi s iskusnim agentom za nekretnine koji može pružiti smjernice o lokalnim propisima i postupcima.

Općenito, ukidanje moratorija na prodaju hrvatskog poljoprivrednog zemljišta strancima važan je događaj za tržište nekretnina u zemlji. Očekuje se da će potaknuti rast i ulaganja u industriji te stvoriti nove mogućnosti za one koji žele ulagati u nekretnine u Hrvatskoj.